Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Edvy Malom Fogadó, Barokk Udvarház
Cím: 8500 Pápa, Gyimóti út 91.Email: info@edvyfogado.hu
Telefon: (06-30)957-7097Fax: (06-89)778-815
Gps: 47.3246429 , 17.4867320

Bemutatkozás

A történelmi hangulatot árasztó városok sorában az egyik legszebb, a barokk kort idézõ Pápa. Az Eszterházy család birtokközpontjaként az 1700-as években élte a fénykorát. Ekkor épültek a Fõ tér, a környezõ kis utcák és a közlék lakóházai, valamint a késõ barokk Eszterházy-kastély.
Pápa környéke - a bõvizû Tapolca patak révén - a vízimalmok paradicsoma volt. A patak forrásából kifakadva 200 méteres út megtétele után már hajtotta az elsõ malmot, a Forrásfõi malmot.
Pápa város története elválaszthatatlan a malmoktól. A város lehetséges elsõ említése, 1061-ben is malomügylet kapcsán történik. Ottó comes "...molam in Papa...", malmot adományoz az általa alapított apátságnak
Természetesen a malmokat kezdettõl fogva nemcsak gabona õrlésére, hanem posztóványolásra - kalló malom -, fafûrészelésre - fûrészmalom - is használták.
A Tapolca patakon az alábbi malmok mûködtek: Forrásfõi malom, Forrásfõi kalló malom, Tapolcafõi nemes Comnitz malom, Simaházi püspök malom, Simaházi káptalani vagy kalló malom, Döbrési malom, Zavari malom, Papirosmalom, Hatkerekû malom, Igali malom, Sávolyi malom, Csingeri malom, Nagyhantai kalló malom, Bogáts malom, Agyagliki camerális malom, Kishantai vagy Benediktus malom, Hódoska vagy Uki malom, Kapitány malom a Szélesvíznél, Város malom, Tízes malom, Mester vagy Marok malom, Parochiális vagy Pap malom, Küllü malom (Garaiak adták a porvai pálosoknak), Fehér malom, Borsosgyõri malom, Asszonyfalvi malom, Börhendi malom, Acsádi felsõ malom, Acsádi alsó malom, Alsógörzsönyi malom, Felsõgörzsönyi malom, Marcaltõi malom
Sajnos a vízimalmok a XIX. század végén a hengermalmokkal szemben elveszítették a malomipari versenyt. Ennek ellenére sokan õrölve megmaradtak, ellátták a lakosságot õrleménnyel. A Pápa környéki malmok vesztét a második világháború utáni államosítás okozta. Sokukat azonnal megszüntették, némelyikbõl termelõszövetkezeti daráló lett. A liszt mint csomagolt nagyipari termék, megjelent a boltok polcain, senki sem vitte gabonáját már õrletni. Hiszen nem is volt már gabonája, minden a tsz-be került...
A nagyméretû malomépületek raktárak lettek, vagy sokszor több család is beléjük költözött. Fenntartásukról, megóvásukról senki nem gondoskodott. Sokat széthordtak, építõanyagnak, tüzelõanyagnak. Néhány összedõlt...
/files//malom.jpgMa Pápán, a malmok városában nincs egyetlen malom sem, amelyben ipari mûemlékként be lehetne mutatni az õsi molnár mesterség emlékeit.
Ez már nem sokáig lesz így...
A Hódoska, vagy Uki malmot utolsó tulajdonosa, Edvy Károly után Edvy malomként is nevezik.
2001-ben unokája Sántha Csaba vásárolta vissza az épületet és kezdte meg a malom felújítását, ezzel együtt a fogadó felépítését.

Pápára, a barokk fõterû városba látogatóknak biztosítunk szállást, 12 fõ részére kényelmes, 2 ágyas, fürdõszobás, mûholdas vételre alkalmas televízióval, minibárral, telefonnal, internet hozzáférési lehetõséggel felszerelt szobákban.
A földszinten kialakított külön bejáratú terem alkalmat biztosít a szabadidõ hangulatos eltöltésére. Bõséges svédasztalos reggelit kínálunk vendégeinknek, kérésre félpanziós ellátást biztosítunk.
Találkozók, értekezletek, továbbképzések, családi, baráti, munkahelyi és egyéb rendezvények számára nyújtunk színvonalas körülményeket.


Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink